(Не)пристебнуті життя”: у Києві відкрили символічну інсталяцію, щоб українці пообіцяли пристібатися в автомобілі

Сьогодні разом з Консультативною місією ЄС в Україні представили результати кампанії з підвищення рівня безпеки дорожнього руху “Пристібайся ─ не жахайся” і презентували фінальний елемент проєкту ─ інтерактивну інсталяцію “(Не)пристебнуті життя”. Мета цієї інсталяції – нагадати українцям, скільки життів можна зберегти щороку, якщо кожен перетворить користування ременями безпеки на звичку.

Інсталяція складається з 850 застебнутих ременів безпеки. Приблизно стільки людей, за підрахунками інформаційного партнера кампанії, Центру демократії та верховенства права, можна було б уберегти минулоріч у ДТП з фатальними наслідками, якби усі в автомобілях пристібалися. На кожному із замків на інсталяції ─ факт про, на жаль, поки що недостатнє користування ременями безпеки в Україні станом на кінець 2020 року або ж нагадування про те, які наслідки можуть спіткати непристебнутого пасажира заднього сидіння у разі зіткнення.

Покриття з текстом можна стерти ─ під ним буде обіцянка завжди пристібатися в авто, яку кожен охочий може підписати своїм ім’ям, символічно пообіцявши собі перетворити особисту безпеку на звичку. Інсталяцію можна буде знайти на Софійській площі до вечора 30 травня.

Нагадуємо, кампанія “Пристібайся ─ не жахайся” стартувала в березні, щоб привернути увагу громадськості до травм і смертей, яких можна було б уникнути, якби водії й пасажири використовували ремені безпеки під час руху, а також заохотити українців пристібатися в автомобілях як на передніх, так і на задніх сидіннях. Менш ніж за три місяці проєкт охопив понад 10 мільйонів людей у п’яти регіонах України. Загалом у тестуванні симуляторів зіткнення взяли участь понад 15 тис. громадян. Також кампанія охопила 23 тис. дітей від 8 до 16 років.