Community policing: не обов’язково бути поліцейським, щоб виявити зловмисника

Учора, близько 16-ї години, у Києві, на службу 102 зателефонувала дівчина та повідомила, що вона виявила ймовірного злочинця і просить патрульних приїхати, щоб його затримати.

На місці заявниця розповіла, що до неї в кав’ярню зайшов підозрілий клієнт, який попросив поставити на зарядку свій телефон. Дівчина погодилась, але коли взяла до рук телефон, то помітила, що він жіночий. Це здалось їй підозрілим, а тому вона почала розпитувати клієнта про деталі: де і за скільки він його придбав, та що це за молода дівчина заставці.

Чоловік не міг чітко відповісти на такі прості запитання, а коли повідомив, що дівчина на фото його донька — дівчина відразу зрозуміла, що він говорить неправду. Щоб у цьому впевнитись вона попросила чоловіка дозволу подивитись на телефон ближче та спробувати його функціонал. Зайшовши в телефону книгу природжена поліцейська знайшла контракт “мами” і зателефонувала до неї, щоб підтвердити, або спростувати свою тривогу.

Жінка, яка взяла слухавку, розповіла, що це телефон її доньки, який у неї нещодавно викрали у поїзді разом з деякими іншими речами, а чоловік, який зайшов до кав’ярні, точно не її родич.

Зрозумівши, що її тривога підтвердилась, дівчина викликала патрульних та продовжила бесіду з клієнтом на вільні теми, щоб притримати його до приїзду поліції.

Інспектори затримали 39-річного чоловіка, а під час поверхневої перевірки виявили у нього ще один телефон та дві пари жіночих сережок.

Поліцейський викликали на місце події слідчо-оперативну групу, для встановлення усіх обставин та правової кваліфікації дій затриманого.