Посол Канади: Україна задала надзвичайний темп реформи

Дуже динамічне реформування системи правоохоронних органів в Україні — майже унікальний випадок у світовій практиці, вважає надзвичайний та повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук. Про це він заявив під час урочистої церемонії передачі патрульній поліції України нових комплектів поліцейської форми та персональних відеокамер від міністерства закордоних справ Канади у четвер, 17 грудня.

«Ця програма розвитку нової полції, програма нашої канадської підтримки разом з американскими та японськими партнерами, розивається надзвичайно швидко і надзвичайно практично й конкретно. Тут задала темпи українська сторона, а канадська — мусила підлаштуватися під надзвичайно вимогливі уявлення і плани української. У скількох містах України патрульну поліцію вже було запущено, і ще 25 міст на черзі у новому році! Це майже унікальний випадок у світовій практиці настільки швидкого реформування такої галузі. І це велика честь, що Україна вибрала нас партнером у такому проекті», — відзначив Роман Ващук.

Він повідомив, що поточний проект уряду Канади з підтримки реформи розраховано до кінця березня 2016 року. Посол Канади також додав, що перспективи подальшої співпраці й підтримки української поліції обговорюються під час сьогоднішнього візиту голови Національної поліції України Хатії Деканоідзе до Оттави. «Ми працюємо для того, щоб підтримка для поліції була тривалою», — наголосив Роман Ващук.

«Отже, праця активно іде і у Північній Америці, і в Україні, і от ми бачимо тут практичний результат, і бачать громадяни України на вулицях найбільших міст України. Це надзвичайний упсіх. Я хочу сьогодні подякувати Еці Згуладзе і українській команді, яка працювала днями й ночами для того, щоб цього досягнути», — підсумував він.

Присутній на церемонії старший речник проекту підтримки реформи патрульної поліції в Україні, в минулому старший інтендант кінної поліції Канади Джоу Мікаель МакАллістер детальніше розповів про тренування в рамках проекту.

«Ми відібрали сорок найкращих поліцейських і перетворити їх на справжніх інструкторів. Ми також надали певне обладнання, інфраструктуру, місце для проведення занять. І вже кілька місяців ці інструктори невпинно працюють з українськими поліцейськими, перетворюючи їх на справжніх професіоналів, що надалі захищатимуть громадський порядок. Також наша підготовка розрахована і на командирів: ми працюємо з командирами рот, батальйонів і керівниками управлінь поліції. У січні прибувають наші найкращі фахівці з командирської підготовки, які проводитимуть відповідні курси серед керівників української поліції. Ми працюємо у тісній співпраці з колегами зі США та ЄС», — розповів він.

Джоу МакАллістер також висловив захоплення українською командою, що працює над втіленням реформи: «Можу зі свого досвіду сказати: люди, з якими я тут зустрівся, — чи не найкращі в світі. З нами також працюють українські інструктори, провідні фахівці, тому ми беремо наш досвід та їхній досвід і спільно розробляємо таку програму підготовки, яка була би справді корисною для української поліції».

Більше інформації з події — у прес-релізі: Канада надала майже 5 млн канадських доларів на розвиток патрульної поліції України