Нацполіція запрошує до участі у роботі атестаційних комісій

У Національній поліції України триває атестація особового складу в усіх областях України. Атестаційні комісії будуть складатися, зокрема, з представників громадськості.

Для забезпечення прозорості та відкритості процесу атестації для Національної поліції важливі партнерство та співпраця з громадськими організаціями у процесі формування атестаційних комісій.

Для участі у роботі атестаційних комісій кандидатам слід заповнити анкету за посиланням ТУТ, і з ними зв’яжуться, коли атестація розпочнеться в тій чи іншій області.

Пропозиції щодо кандидатів будуть прийматися від громадських, правозахисних організацій, міжнародних проектів технічної допомоги, громадськості, народних депутатів України та засобів масової інформації.

Вашу організацію можуть представляти її члени, або ж активісти, блогери та громадські діячі, яких Ваша організація може рекомендувати до участі в атестаційних комісіях.

Національна поліція відкрита до пропозицій та розгляне усі заявки на участь у атестаційних комісіях.

Основним завданням атестаційної комісії буде забезпечення якісного та прозорого процесу атестації співробітників поліції. Атестаційна комісія оцінює, в першу чергу, професійні та особистісні якості поліцейського і приймає фінальне колегіальне рішення про його придатність до служби в поліції.

До повноважень апеляційних атестаційних комісій входить розгляд скарг поліцейських на висновки атестаційних комісій.

Режим роботи комісії буде визначений її головою і передбачає регулярні засідання, а також проведення співбесід зі співробітниками, які тимчасово виконують функції керівників підрозділів Національної поліції. Засідання проходитимуть у м. Києві та в обласних центрах.

При виборі організацій-партнерів буде звертатись увага на такі характеристики:

● репутація організації та її лідерів;
● впізнаваність організації у громаді;
● спектр та масштаб реалізованих програм чи проектів;
● діяльність за останні 3 роки;
● досвід роботи у сфері захисту прав людини;
● поміркованість та політична незаангажованість.

Організації можуть рекомендувати представника (ів) до участі в атестаційних комісіях. Рекомендуючи осіб до участі в роботі атестаційних комісій, керівництво організацій повинно надавати перевагу наступним характеристикам представника:

● мотивація до участі у роботі атестаційних комісій;
● авторитет у громадському середовищі;
● знання в галузі правоохоронної діяльності / юриспруденції;
● розуміння принципів діяльності Національної поліції;
● знання Конституції України, Закону України «Про Національну поліцію», наказу МВС України № 1465 «Про затвердження Інструкції про порядок проведення атестування поліцейських» (наказ можна переглянути за посиланням ТУТ);
● аналітичні здібності та критичне мислення;
● об’єктивність та неупередженість у прийнятті рішень;
● здатність до діалогу.

Національна поліція зацікавлена у широкому висвітленні інформації про можливість участі у атестаційних комісіях та у відборі поважних представників громадянського суспільства.

Тому ми будемо вдячні за поширення цієї інформації!

Відділ комунікації Національної поліції Миколаїської області