Розгублено озирався врізнобіч та плакав: львівський патрульний під час вихідного виявив хлопчика, який загубився

Патрульний Олег Воловецький у свій вихідний відпочивав з друзями на Площі Ринок.

“Гуляючи, з-поміж натовпу я побачив хлопчика, який розгублено озирався врізнобіч та плакав. Спершу подумав, що можливо він посперечався з батьками, але, продовживши спостерігати за ним, зрозумів — він когось шукає поглядом”, — каже Олег Воловецький.

Поліцейський підійшов до дитини й запитав, як її звати та скільки років. Виявилося, що 8-річний хлопчик приїхав з батьками та братом і сестрою з Києва на прогулянку до Львова. Коли родина вийшла разом із закладу громадського харчування, хлопчик загубився серед натовпу.

Патрульний разом з дитиною пішов до Ратуші, сподіваючись, що батьки теж туди звернуться. Паралельно інспектор повідомив колег на зміні про цей випадок і кинув в орієнтування фото хлопця.

За кілька хвилин до них підбігла сестра школяра і, запитавши, де він вештається, сказала, щоб ішов за нею. Проте патрульний попросив, щоб дівчинка привела батьків, бо з ним хочуть порозмовляти патрульні. За мить дитина повернулася і повідомила, що теж загубилася.

Батьки, виявивши пропажу двох дітей і не знайшовши їх самотужки, звернулися на лінію 102. Їхній радості не було меж, коли вони почули, що дітей вже знайшли та ті в безпеці.

Поліцейські провели профілактичну бесіду зі стривоженими батьками та побажали їм гарного відпочинку у місті Лева.

А чи знають ваші діти, що робити, якщо загубилися?

Ми зібрали декілька порад, як діяти дорослим і дітям у таких ситуаціях:

👉 Покладіть у кишеню дитини записку з ім’ям та прізвищем, телефоном батьків та адресою або вивчіть з дитиною ці прості й дуже важливі дані, вони можуть суттєво полегшити пошуки.

👉 Збираючись у місця скупчення людей, одягайте дитину у яскравий одяг.

👉 Якщо загубили дитину в торговельному центрі, негайно зверніться до адміністрації. Відеокамери й гучний зв’язок допоможуть її розшукати.

👉 Навчіть дитину зупинятися на місці й чекати на батьків, якщо вона загубилася. Нехай голосно кличе на допомогу, етикет тут недоречний.

👉 Покажіть людей, до яких можна звертатися по допомогу — це поліцейські, охоронці, продавці магазинів та перехожі з дітьми.

👉 Дитина має знати, що нікуди не можна йти з чужою людиною, щоб їй не говорили і не обіцяли.

👉 Тренуйте ситуації, коли малюк губиться — дитина має чітко знати, як діяти.

👉 Придбайте для дитини розумний годинник з GPS-навігатором і SOS-кнопкою: вона дасть знати, якщо та вийде за межі встановленої геолокації.

👉 Ніколи не лякайте дитину поліцією. У дитини виробляється страх, і якщо вона потрапить у халепу, боятиметься звернутися по допомогу до патрульних.