Зміни до КУпАПу: сплачена адмінпостанова надходити порушнику більше не буде

Як було раніше і що ж змінилось?

Відомо, що порушники, яких виявила система автоматичної фіксації, можуть сплатити свій штраф з 50% знижкою, якщо це зроблять у перші 10 днів. Майже 90% порушників оплачують свої штрафи у перші ж дні, не чекаючи “листів щастя”.

У наш час чи не кожний водій має навички користування інтернетом та з легкістю може налаштувати інформування про зафіксовані його правопорушення або перевірити їх наявність онлайн (наприклад, https://e-driver.hsc.gov.ua/accounts/login/, https://bdr.mvs.gov.ua/, https://t.me/ShtrafyPDRbot, https://polis.ua/shtraf/).

Раніше, згідно з вимогами КУпАП, оригінал постанови про притягнення до адміністративної відповідальності незалежно від погашення штрафу обов’язково надсилався порушнику. Таким чином, навіть після оплати штрафу, водій через деякий час отримував паперовий варіант вже сплаченої постанови.

Це зумовлювало додаткове навантаження на поліцейських, а також марно використовувались фінансові та трудові ресурси на друк та відправку оригіналів постанов. Грошові витрати на друк та поштове відправлення таких, по суті, формальних постанов обходились державі в майже 6 мільйонів гривень щомісяця. А коли мережа камер розшириться — це сума була б ще більше.

Ураховуючи зазначену проблематику народними депутатами України спільно з МВС, НПУ та Департаментом патрульної поліції розроблено законопроєкт № 5058.

29 квітня 2021 року Верховною Радою України прийнято ЗУ № 1438-IX “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконаних постанов”, який підписаний Президентом України 21 травня 2021 року та набрав чинності.

Законом передбачено унесення змін до частини сьомої статті 279-1 КУпАП, яка передбачає, лише необхідність надсилання постанов поштою порушникам, які не здійснили оплату штрафу протягом пільгового періоду.

Також урегульовано момент з “пільговим періодом” оплати (50%) — він діє лише для громадян України.

Разом з тим Законом врегульовано іншу проблематику, пов’язану із процедурою звернення до примусового виконання постанов щодо іноземців або осіб без громадянства, які ввезли ТЗ з іноземною реєстрацією на територію України. Законом унесено зміни до частини другої статті 300-1 КУпАП, які передбачають, що у разі несплати штрафу протягом 30 днів з дня набрання законної сили адмінпостанови, вона підлягає примусовому виконанню.