Відповідальність за керування транспортними засобами у стані сп’яніння

Опубліковано Закон України № 720-IX Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень” (Законопроєкт 3314).

Документ виключає підпункт 171 Закону № 2617-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень”, який вводив у КК ст. ст. 286-1 “Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що нижують увагу та швидкість реакції”.

Отже, скасовується кримінальна відповідальність за вчинення відповідного діяння і залишається адміністративна (ст. 130 КУпАП).

Це зумовлено тим, що процедура документування кримінального проступку є процедурно значно складнішою та потребує більше часу у порівнянні з документуванням факту керування в нетверезому стані за процедурою адміністративного правопорушення.

Так, у середньому на процедуру оформлення кримінального проступку поліцейські витрачали 6-8 годин, в той час як у випадку з адміністративною процедурою оформлення займає лише 2-3 години.

За 6 місяців 2020 року поліцейські оформили вже 67 692 протоколи на водіїв за керування у стані сп’яніння.

Адміністративна відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп’яніння (ст. 130 КУпАП):

-за перше правопорушення протягом року — штраф 10200 гривень і 1 рік позбавлення права керування транспортним засобом;
-за повторне правопорушення протягом року — штраф 20400 гривень і 3 роки позбавлення права керування транспортним засобом;
-за третє і більше порушень протягом року — штраф 40800 гривень і 10 років позбавлення права керування транспортним засобом.

Нагадуємо, що максимально допустимий рівень алкоголю в крові — 0,2 проміле.