Облік ДТП: Нові правила

Сьогодні на засіданні Уряду було прийнято постанову Кабінету Міністрів України “Деякі питання обліку дорожньо-транспортних пригод”.

Це прогресивний і важливий крок у напрямку підвищення безпеки дорожнього руху в нашій країні.

Протягом тривалого часу Департамент патрульної поліції за дорученням та за підтримки Національної поліції та Міністерства внутрішніх справ працювали над проектом цієї постанови. Була пророблена серйозна, кропітка робота у цьому напрямку — вироблення нового, прогресивного підходу в обліку ДТП, обґрунтування цього та врахування пропозицій зацікавлених центральних органів виконавчої влади (Мінінфраструктури, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мінюсту, Мінмолоді та спорту, МОЗ та Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини).

Усе задля того, щоб забезпечити облік ДТП в єдиній інформаційній системі.

Важливість і користь створення такого обліку ДТП, насамперед:

– забезпечення одержання об’єктивних та повних даних про обставини ДТП, що є неодмінною передумовою здійснення поглибленої оцінки стану аварійності на дорогах України, удосконалення виявлення та аналізу причин виникнення ДТП, розроблення та вжиття заходів щодо зменшення кількості таких пригод та їх тяжкості.

– упорядкування процедури взаємодії між суб’єктами (НПУ, Укравтодор та МОЗ), що володіють інформацією про ДТП для зменшення травматизму та смертності на дорогах України, зниження обсягів матеріальних збитків на загальнодержавному рівні.

– визначення процедури обліку ДТП, виявлення та аналізу причин їх скоєння, що виступатиме підґрунтям проведення заходів з профілактики дорожньо-транспортного травматизму, зменшення смертей та травм на дорогах, ліквідації місць концентрації ДТП;

– конкретизація правових підстав здійснення обліку ДТП.

– облік ДТП здійснюватиметься відповідно до Європейських стандартів.

Попереду ще багато роботи. Постанова — це перший, але дуже потужний крок.

Наступним кроком буде запровадження нової картки обліку ДТП, яка розробляється на основі CADAS (загальноєвропейської системи збору даних ДТП).

Нові стандарти обліку, збору даних та обміну інформацією між органами надасть потужну можливість для поглибленого аналізу та ефективних рішень по забезпеченню безпеки дорожнього руху.
І як наслідок — зменшенню смертей на дорогах.